![]() |
![]() |
|
Wartość odżywcza ogórka Ogórek zawdzięcza swoją popularność nie tylko wartościom smakowym, ile właściwościom odżywczym - jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych, jak: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź oraz w mniejszych ilościach witamin C, B, A, PP. Zasady zawarte w ogórkach zobojętniają nadmiar kwasów powstających w organizmie podczas spożywania mięsa, serów, chleba itp. Wymagania klimatyczne Ogórek jako roślina pochodząca z klimatu gorącego wymaga przede wszystkim dużo ciepła. Jest bardzo wrażliwy na brak wody szczególnie w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców. Najlepiej udaje się w latach ciepłych i słonecznych, niekorzystne są lata chłodne z dużą ilością opadów. Nasiona ogórków zaczynają kiełkować dopiero w temperaturze powyżej 12°C. Przymrozki -0.5°C zabijają młode rośliny, a chłodna i wilgotna pogoda wpływa hamująco na ich wzrost, który ustaje już w temperaturze +10°C. Najodpowiedniejsza do rozwoju ogórków jest temperatura 18-25°C. Odmiany Do uprawy na działkach poleca się zarówno odmiany sałatkowe, jak i konserwowe oraz do kwaszenia. Odmiany tolerancyjne na mączniaka rzekomego to: Atlas F1, Atlantis F1, Basza F1, Bazyl F1, Cezar F1, Frykas F1, Galant F1, Hermes F1, Skierniewicki F1, Izyd F1, Kronos F1, Odys F1, Parys F1. Uprawa i pielęgnacja Ogórki można uprawić zarówno z siewu, jak i z rozsady. Nasiona wysiewamy wprost do gruntu, między 10 a 20 maja. Aby przedłużyć okres zbioru można wysiać ogórki w pierwszych dniach czerwca, zbieramy je wówczas we wrześniu. Przy siewie rzędowym zostawia się po jednej roślinie co 15cm, przy gniazdowym po dwie rośliny co 30-40cm. W miarę wzrostu ogórków należy równomiernie rozkładać pędy, aby rośliny lepiej wykorzystywały światło. Wówczas szybciej rozgałęziają się i wcześniej owocują. Ogórki wymagają dużo wody. Podlewać musimy uważnie, aby nie zalać wodą podstawy łodygi. Jako podstawowy nawóz w uprawie ogórków można zastosować kompost lub obornik. Optymalnym terminem nawożenia obornikiem jest wczesna wiosna, jego dawka nie powinna przekraczać 40 kg/10m2. Ochrona ogórków Warunki pogodowe wpływają na rozwój chorób, np. chłodne i wilgotne noce z temperaturą ok.15°C z długo utrzymującą się mgłą oraz słoneczne dni z temp. 20-25°C sprzyjają rozwojowi mączniaka rzekomego dyniowatych. Metody niechemiczne ochrony przeciwko mączniakowi rzekomemu: Bioczos BR, Grevit 200 SL, Biosept 33 SL; WG. Kanciasta bakteryjna plamistość ogórka - na liściach widoczne drobne kanciaste plamy, początkowo oliwkowożółte, później dziurki w liściach. Metody niechemiczne: Bioczos BR, Grevit 200 SL, Biosept 33 SL; Mączniak prawdziwy ogórka - metody niechemiczne: opryskiwać rośliny odwarem ze skrzypu polnego lub zastosować Bioczos BR; Zbiór Zbiór ogórków zaczyna się w połowie lipca i trwa przez sierpień do początku września. Owoce należy zrywać ostrożnie, żeby nie zmieniać położenia pędów o nie naderwać korzeni roślin. Szkodniki: mszyce, przędziorki 0,5kg świeżych lub 125g suszonych pokrzyw zalewamy 5l wody. Odstawiamy na 2 tygodnie codziennie mieszając. Po odcedzeniu rozcieńczmy z wodą (1:10) i pryskamy zaatakowane rośliny. 2. Wyciąg z pokrzyw Szkodniki: mszyce 0,5kg świeżych pokrzyw moczymy w 5 litrach wody przez dobę. Po odcedzeniu pryskamy rośliny nie rozcieńczoną cieczą. 3. Wyciąg z czarnego bzu Szkodnik: mszyce, bielinek kapustnik 0,5kg kwiatów i liści moczymy przez dobę w 5l wody. Pryskamy po rozcieńczając z wodą w stosunku 1:10. 4. Gnojówka z czarnego bzu Szkodnik: krety, nornice 0,5kg świeżych lub 100g suszonych kwiatów i liści zalewamy 5 litrami wody. Po tygodniu wlewamy gnojówkę do krecich kopców. 5. Wywar ze skrzypu polnego Choroby grzybowe 0,5kg skrzypu polnego moczymy w 5l wody przez dobę. Następnie gotujemy przez godzinę, a po ostudzeniu pryskamy rozcieńczoną z wodą cieczą (1:5). 6. Gnojówka ze skrzypu polnego Szkodnik: mszyce, miseczniki, przędziorki 0,5kg świeżego skrzypu lub 100g suszonego moczymy w 5l wody. Po tygodniu pryskamy rośliny rozcieńczając gnojówkę z wodą (1:60). 7. Wyciąg z aksamitki Szkodnik: mszyce 0,5kg aksamitek zalewamy 5l gorącej wody. Moczymy przez 2 doby, a następnie po odcedzeniu pryskamy zaatakowane rośliny. 8. Wyciąg z rumianku Szkodnik: mszyce, gąsienice 1,5kg rumianku moczymy w wodzie przez dobę. Po odcedzeniu i rozcieńczeniu z wodą (1:5) pryskamy rośliny. 9. Wywar z aksamitki Choroba: zgorzel siewek 0,5kg aksamitek moczymy przez dobę w 3l wody, a następnie gotujemy przez godzinę. Wywar służy do zaprawiania cebul i nasion. 10. Napar z naci ziemniaka Szkodnik: mszyce, przędziorki0,5kg naci ziemniaka zalewamy 5l ciepłej wody i zostawiamy na 5 godzin. Pryskamy rośliny. 11. Wyciąg z piołunu Szkodniki: mszyce, przędziorki, mrówki 150g piołunu zalewamy 5l wody i moczymy przez dobę. Pryskamy rośliny i polewamy miejsca występowania mrówek. 12. Napar z chrzanu Choroba: brunatna zgnilizna 150g liści i korzeni chrzanu zalewamy 5l ciepłej wody i moczymy przez 5 godzin. Pryskamy rośliny. 13. Wyciąg z łusek czosnku Szkodnik: mszyce, przędziorki 50g łusek czosnku zalewamy 5l gorącej wody. Po 24 godzinach opryskujemy rośliny. 14. Wywar z czosnku Szkodnik: mszyce, przędziorki 100g roztartych ząbków czosnku zalewamy 5l wody. Po 24 godzinach gotujemy przez 15min. Po ostudzeniu pryskamy rośliny. 15. Napar z mniszka lekarskiego Szkodnik: mszyce, miodunki, przędziorki 150g mniszka lekarskiego zalewamy 5l wody. Po 3 godzinach pryskamy rośliny. 16. Wyciąg z siana Choroba: mączniak jabłoni i agrestu 1,5kg siana moczymy w 5l wody przez 2 dni. Pryskamy rośliny po rozcieńczeniu z wodą (1:3). 17. Wyciąg z krwawnika Choroby: kędzierzawość brzoskwini, brunatna zgnilizna drzew pestkowych, mączniak prawdziwy 0,5kg świeżego krwawnika moczymy w 5l wody przez dobę. Po rozcieńczeniu z wodą (1:10) pryskamy rośliny. 18. Wywar z krwawnika Szkodnik: mszyce, gąsienice 0,5kg świeżego krwawnika moczymy w 5l wody przez dobę. Następnie gotujemy przez godzinę. Po ostudzeniu pryskamy rośliny. 19. Gnojówka z cebuli Szkodnik: przędziorki, mszyce 100g łusek cebuli zalewamy 5l wody. Po tygodniu pryskamy rośliny. 20. Wyciąg z liści pomidora Szkodnik: mszyce, przędziorki, muszki owocówki 0,5l liści pomidora zalewamy ciepłą wodą. Po dobie gotujemy przez 30min i odcedzamy. Pryskamy rośliny rozcieńczoną cieczą (1:3). 21. Wyciąg z nasion jodły Szkodnik: ślimaki 15g nasion moczymy przez dobę w 5l wody. Polewamy miejsca występowania ślimaków. 22. Napar z wrotyczu Szkodnik: mączliki, opuchlaki, mrówki 250g rośliny moczymy przez pół godziny w 5l gorącej wody. Pryskamy rośliny. 23. Roztwór z mleka i wody Szkodniki: mszyce Mieszamy wodę z mlekiem (1:1) i opryskujemy rośliny. ![]() ![]() ![]() |